Drobne AGD ułatwia życie, pozwala skrócić czas przygotowywania potraw i uprzyjemnia gotowanie. Blender pozwala zmiksować zupę krem, koktajl owocowy, czy pasztet wegański. Z kolei malakser to robot kuchenny, który pełni bardziej zaawansowane funkcje, przygotujemy w nim surówkę do obiadu, zmielimy mięso. Młynek umożliwia rozdrobnienie kawy, orzechów czy przypraw. Poznaj rodzaje drobnego sprzętu AGD i ich zastosowanie w kuchni.
Blender składa się z rączki i dolnych części wymiennych: trzepaczki oraz końcówki z ostrzami. Poradzi sobie z wymieszaniem ciasta na naleśniki, czy zmiksowaniem zupy krem. To nieodzowne narzędzie mam, które przygotowują zupki warzywne i owocowe dla niemowląt. Blender zajmuje mało miejsca, łatwo utrzymać go w czystości, jednak nie poradzi sobie z kruszeniem lodu i mieleniem surowego mięsa. Do blendera niezbędne jest pionowe, wysokie naczynie. Można je myć w zmywarce.
Malakser
Tego typu sprzęt sieka, miesza, rozdrabnia i ubija. Składa się z kilku części, wymaga rozmontowania przez myciem, nie zawsze wszystkie części możemy włożyć do zmywarki. Jest niezastąpiony, gdy chcemy ubić pianę z białek do ciasta, w kilka sekund rozdrobnić warzywa na surówkę, czy posiekać mięso do pierogów. Zajmuje więcej miejsca niż blender, ale umożliwia bardziej zaawansowane działania.
Młynek
Młynek ma dość wąskie zastosowanie. Radzi sobie z mieleniem ziaren (na mąkę), kawy, przypraw, orzechów.
Drobne AGD jest niezastąpione w kuchni. Czy jest sposób, by nabyć je taniej? Tak, możemy zapytać w sklepie o powystawowe AGD. Takie urządzenie jest sprawne i nowe, po prostu jakiś czas stało na wystawie. Zaoszczędzone pieniądze można wydać na wymarzone meble z metalu lub inne dodatki do mieszkania.